Thursday, February 13, 2014

Tiada tajuk..tapi hati ingin bercerita


Pagi itu,aku masih lg tk dpt tidur,ntah apa yg aku ingat,ntah apa yg aku cari,tidak pasti. Jam magkuk di tepi katil sudah tepat pkul 3 pagi, 2 jam setengah lagi meraung la. Aku mencapai lampu picit, aku mencapai buku ulangkaji matapelajaran Perdagangan dan Keusahawanan SPM di hujung kepala katil, lampu picit yg sudah tiada cermin dan cahayanya seakan-akan lampu membaca. Aku cuba membaca, kosong dan tidak ada apa yg masuk ke dalam kepala bergeliga aku ni. Tidak sampai setengah minit aku letak kembali di hujung kepala katil.

Dari dapur terdengar dengkuran enak emak dan ayah, aku tahu itu tandanya nyenyak menggapai mimpi setelah siang penat di bendang dan sesekali penat di sekitar rumah dan mungkin juga penat berpusing sekitar kampung, tambahan pula emak membuat kuih untuk dijual di kedai makan Abang Ani. Sudah lama rasanya emak membuat kuih dan meletakkan di kedai Abang Ani dan di kedai mamak depan rumah. Tukang hantarnya aku, tukang kutip duit sebelah petangnya juga aku. Dapat sahaja duit aku terus simpan dlm tin, persediaan utk hari mendatang, untung tk bnyk tp cukuplah untuk kami 3 beranak. Tiba-tiba "Awang.....dh bangkit ka atau belum tidoq lagi?",soalan dan jawapan serentak dalam satu masa, tk tahu apa harus aku balas. "Tk boleh tidoq la mak, duk baca buku", jawapan tk berasas dr aku. "Laaa...…", pendek jawapan emak. Faham sangat emak dgn perangai aku yg suka berjaga malam.

Aku cuba pula membelek buku Ulangkaji Geografi SPM, mungkin kali aku mengantuk...cukup la satu jam pun. Memang betul, dalam aku membelek2 satu persatu ayat2 dalam buku ulangkaji itu berkenaan Amerika Utara, mungkin tidak faham, mata aku makin layu dan semakin hilang dan sesekali berselang seli dengan bunyi pinggan mangkuk kuali berlanggar di dapur, emak hendak bermula membuat kuih dan memasak sarapan aku la tu. Gores urat mata aku makin pedih, makin kecil mata aku dan gelap.


Bersambung…

No comments: