Wednesday, July 15, 2009

Cara Membuat Ice Cream

Cara Membuat Ice Cream



Sweetcorn Ice Cream [NoorMasri]

Ingredients:

90g tbsp caster sugar - buh 60 g aje dah cukup manis rasanya
300 ml full cream milk - akak guna susu segar penuh krim
1 tin jagung krim
300 ml double (heavy) cream
pewarna kuning skit (optional)

Methods:

Campurkan gula & susu kacau hingga larut kemudian masukkan jagung (A)
Dlm mangkuk lain, pukul double krim hingga kental (B)
Campurkan A , B & pewarna, kacau sehingga sebati
Bekukan selama 1-2 jam iaitu sehingga 1 inci beku dr bahagian tepi
Kuarkan dr freezer, pukul sehingga gebu
Masukkan semula ke dlm freezer sehingga betul2 beku

……………………………….O0O0……………………

ICE CREAM COKLAT [hanieliza]

Bahan
1 cawan fresh cream sejuk
1 cawan air sejuk [dari peti sejuk]
3 s/b gula halus/kastor
3 s/b susu tepung
1 s/b serbuk koko
2 s/b coklat rice

Bahan hiasan [terpulang pada cita rasa]
manik warna warni
kismis
hirisan pisang

Caranya
1. Pukulkan fresh cream, gula dan air sejuk sehingga gebu.
2. Masukkan susu tepung dan koko perlahan sambil memukul sehingga gebu lagi.
3. Masukkan coklat rice dan gaulkan rata.
4. Masukkan adunan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk [freezer]semalaman.
5. Sudukan ice-cream yg telah beku kedalam mangkuk dan hiaskan mengikut citarasa sendiri

Aiskerim Coklat [Blackrose]

1 Cawan whipped cream (Non Dairy)
1 kotak kecil (250 ml) susu berperisa coklat
3 sudu besar gula halus
serbuk koko -anggaran 3 sudu besar
(milo pun leh gak)

pukul cream, susu dan gula hingga gebu. masukkan serbuk koko dan pukul lagi. simpan dalm peti sejuk.
………………………………………O0O0………………………………….

Aiskrim Coklat [CoKeLat-RaWkZ]

2 cawan susu cokelat Dutch Lady
2 cawan whipped cream
gula pasir (agak2 jelah, sebb susu cokelat dah manis so gula ni kita kurangkan camtu)
telur kuning (coki guna 6 kuning telur)
1 s/teh esen vanilla

Cara buat:
- gula pasir, susu dan w/cream disatukan lam periuk.. panaskan tp jgn sampai menggelegak.
- bila dekat2 nak menggelegak taruk tepi. pukulkan telur kuning tadi
- bila susu dah suam2 tu masokkan telur kuning dan esen vanilla. panaskan atas api sederhana sampai dpt konsistensi pekat
- bila dah ready masukkan dlm tab eskrem dan freezekan. lps 3-4 jam bila dah setengah beku, keluarkan dan pukul guna mixer electric sampai gebu dan smoothy.
- masuk balik lam tab dan freeze kan . besoknya boleh tibai terus!!

————————–O0O0—————————

Aiskrim Mocha Kopi [maisya]


1 cawan susu cair - didinginkan
1/2 cawan susu pekat - didinginkan
1 camca besar koko }
1 camca sedang kopi instant } 3 bahan ni dibancuh sebati dan didinginkan
1/4 cawan air }
1 camca teh esen vanilla

1.Putar susu cair seketika, masukkan susu pekat, adunan koko-kopi dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
2.Tuangkan ke dalam dulang yg sudah didinginkan dan bekukan sehingga separuh beku (about 1 jam )
3.Pindahkan adunan separuh beku ke dalam mangkuk yg sudah didinginkan dan pukul sehingga licin
4.Masukkan balik kedalam dulang tadi dan dinginkan hingga beku.

Maisya guna milo sebab tak de nescaffe and koko so rasa dia jadik agak berlemak( my hubby punya komen ni ) dan manis. Kalau buat macam original recipe sure ok.
Utk tunggu dia jadik separuh beku tu, ambik masa lebih dari satu jam….lama ler jugak maybe dekat 2 jam kot baru jadik separuh beku.
Yg dia suruh pindahkan ke mangkuk utk pukul tu Maisya tak buat pun …just pukul je dalam bekas bubuh ais krim tu( Maisya tak guna dulang, guna bekas plastik ice cream yg 1.5 liter tu je).
Anyway, menjadik ler jugak ice cream ni … yummy!

…………………………………..O0O0…………………………………..

Double Honey Ice-Cream [Chempaka_ku]

3 eggs, di asingkan
1/3 cawan madu (suka brand McMahon)
1 1/4 cawan cream (dairy cream/whipping macam brand President)
2 x 50g bars chocolate coated honeycomb (ada brand Nestle)

1. Pukul telur kuning hingga light dan fluffy. Masukkan madu dan pukul hingga campuran tadi jadi thick dan pale.
2. Beat cream hingga stiff peaks form.
3. Beat putih telur hingga stiff peaks form. Dengan sudu besi, fold cream ke dalam telur putih tadi. Fold into campuran madu tadi.
4. Chop 1 bar honeycomb into small pieces dan stir ke dalam ice-cream.
5. Tuang ke dalam container. Freeze 4 - 5 jam atau hingga firm.
6. Garnish dengan 1 bar honeycomb yang di chop juga.

………………………………………….O0O0………………………




Corn Ice Cream [MAKLANG]
sumber : murni (RN)

2 1/2 cwn coffeemate
2 cwn susu segar (maklang guna susu tepung+air skit)
1/2 cwn gula
1/2 tin jagung krim
*maklang letak skit pewarna kuning

Cara
- masukkan semua bhn coffeemate+susu+gula = kacau hingga larut
- masukkan jagung krim dan kacau rata
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan sedikit
- bila separuh beku, keluarkan dan pukul lagi hingga double in volume
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan

p/s - better kurangkan gula sbb jagung krim tu dah manis..

Maklang bekukan ice cream semalaman..dan hasilnya wallaaaaa….sebijon macam kat kedai.

………………………………………..O0O0……………………

Vanila ice-cream
Bahan-bahan

2 cawan susu
1 sdt esen vanila asli
200g gula kastor
6 biji kuning telor
1 cawan krim

Cara Membuat

Panaskan susu, vanila dan separuh gula dalam saucepan sehingga mendidih. Tutup bekas dan biarkan selama 15 minit.
Pukul telur dengan separuh lagi gula hingga kembang.
Panaskan susu tadi sekali lagi sehingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit dan kemudian masukkan bancuhan telur tadi dan terus kacau.
Masak bancuhan atas api sehingga pekat, kemudian sejukkan. Pukul krim sehingga keras dan tuangkan kedalam adunan tadi. Kacau. Sejukkan. Keluarkan adunan ice-cream dari peti sejuk dan kisar adunan dalam food processor sehingga sebati. Masukkan kedalam bekas dan sejukkan sebelum dihidang.

No comments: